Hoe hang je een schilderij op?

Al onze schilderijen worden verzorgd met een ophangsysteem. Dat betekent dat je het schilderij zo aan de muur kunt ophangen. Wel zo makkelijk!

Ooghoogte

Zorg ervoor dat het schilderij op de juiste hoogte hangt en niet te hoog. In een hal bekijk je een schilderij meestal staand. Hang het midden van het schilderij dan op ooghoogte. In musea is de stelregel vaak dat het hart van het schilderij zo’n 145 boven de grond hangt. Gebruik dat als uitgangspunt en kijk dan hoe het voelt.

Schilderij boven de bank

In een woonkamer bekijk je het schilderij meestal zittend. Hou hier rekening mee als je de plaats bepaalt voor het schilderij. Het zal dan wellicht wat lager komen te hangen. Let er wel op dat je het schilderij tenminste 20 a 25 cm boven de rugleuning  van de bank hangt.

Symmetrie

Let ook op de symmetrie. Hang het schilderij mooi in het midden boven een bank, of in het midden van een muur.  Het oogt mooi rustig als de boven- of onderkanten van alle schilderijen in een ruimte op gelijke hoogte hangen, maar je kunt er ook voor kiezen om juist het hart van de schilderijen op dezelfde (oog)hoogte te hangen.

Onverstandig!

Het is niet verstandig een schilderij in de felle zon of boven een warmtebron te hangen. Dit is niet goed voor de pigmenten in het doek, maar ook kunnen de spieramen krom trekken door het warmteverschil.

Ophangsystemen

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om je schilderijen op te hangen. Het voordeel van deze systemen is dat je niet in de muur hoeft te boren en je wat makkelijker kunt variëren.

Vragen?

Heb je nog vragen over het ophangen van je schilderij? Bel of mail ons gerust!